De hondenbrokvergelijksite

Zelf samenstellen

Zelf samenstellen

Als je écht wilt weten wat je hond precies binnenkrijgt, kun je het best zelf samenstellen. Dit betekent dat je zelf een menu maakt voor je hond(en), dat bestaat uit producten zoals kippennekken, hazenruggen, runderhart en lamspens. Er zijn al veel mensen die zelf samenstellen, in Nederland zijn de twee hoofdstromingen BARF en NRV. Het verschil tussen die stromingen is de percentages spiervlees, bot en orgaan. Naar mijn mening is het niet zo belangrijk welke stroming je volgt, want uiteindelijk pas je de percentages aan aan de behoeftes van je hond. Hieronder een korte uitleg van de inhoud van een zelf samengesteld menu.

Spiervlees

Spiervlees is eigenlijk wat je in de winkel koopt als vlees, bijvoorbeeld rundergehakt of steak. Spiervlees bevatten veel voedingstoffen en bij te weinig spiervlees kan je hond tekorten oplopen. Het beste kun je hele lappen vlees geven en geen gemalen vlees. Aangeraden wordt om geen varkensvlees te geven in verband met de ziekte van Aujezky, die varkens bij zich kunnen dragen en kunnen overdragen aan honden. Het komt eigenlijk niet meer voor in Europa, maar je weet niet altijd waar de varken vandaan komt en omdat de ziekte dodelijk en ongeneeslijk is, kun je voor de zekerheid beter geen varkensvlees geven. Omdat elk diersoort zijn eigen samenstelling heeft in aminozuren, vitamines en mineralen, wordt aangeraden om minimaal vier diersoorten te geven.

Vleesbotten

Het is belangrijk dat honden ook bot eten, anders krijgen ze een tekort aan calcium. Geef ook niet teveel bot, want je hond kan er verstopt van raken. Het verschilt per hond hoeveel bot hij kan hebben, als de ontlasting erg slap is geef je wat meer vleesbot en als de ontlasting krijtachtig is geef je wat minder. Geef niet te harde botten, zoals dragende delen (poten) en botten van volwassen grote dieren. Geef beginnende honden en kleine honden makkelijke botten, zoals nekken en karkas van gevogelte of konijn. Geef kleine honden liever geen ribben, die kunnen te hard zijn. Geef nooit kale botten, dat kan leiden tot verstopping.

Organen

Pens, hart, lever en nieren zijn de belangrijkste organen voor een hond en dezen moeten dan het liefst ook allemaal in je menu zitten. Daarnaast kun je ook  bijvoorbeeld long,  maag, tong of een scrotum geven, maar dat hoeft niet, want het bevat minder voedingsstoffen. Als je teveel orgaan geeft, kan je hond tekorten krijgen omdat organen eenzijdige voedingsstoffen bevatten.

Vuile pens zit vol goede bacteriën en bevat vezels, wat goed is voor de darmen. Let er wel op dat je vuile pens koopt, want schone pens bevat dit niet. Pens bevat een goede calcium/fosfor verhouding en heeft een hoge verteerbaarheid.

Hart, lever en nier bevatten hogere hoeveelheden van bepaalde vitamines en mineralen dan spiervlees en zijn daarom belangrijk in je menu.

Overige

Hele prooidieren

Je kunt ook hele prooidieren geven. Die hoef je dan niet mee te rekenen in je menu, want de percentages kloppen al. Je kunt een prooidier met huid en haar geven. Een hele vis telt ook als compleet en hoef je ook niet mee te rekenen. Sommige mensen gaat dit een stapje te ver en het is ook niet nodig.

Intensieve veehouderij versus biologisch vlees

Vooral voor de zuiverende organen (lever en nier) is het aan te raden om biologisch te kopen. Sommige honden lusten ook geen lever en nier uit de bio-industrie. Verder is het over het algeheel aan te raden om biologische producten te kopen, omdat die meer voedingswaarde hebben. Bovendien bevat kip uit de bio-industrie natuurlijk aanwezige groeihormonen en bevat het bot minder calcium, omdat ze worden geslacht als ze nog kuiken zijn. Daarnaast is het dierenwelzijn natuurlijk ook niet onbelangrijk.

Groenten en fruit

Velen kiezen ervoor om groenten en fruit te voeren, in kleine hoeveelheden. De hoofdredenen hiervoor zijn de vitamines en mineralen die erin zitten en de ruwe vezel die het bevat. Vitamines en mineralen uit groenten en fruit kunnen een goede aanvulling zijn, zeker als je bedenkt dat het vlees wat we aan de hond geven niet de kwaliteit kan hebben van het vlees wat een wolf in het wild vangt. Groenten en fruit bevatten ruwe vezel, wat voor de darmwerking gunstig is. Het beste kun je het rauw pureren en anders even koken. Als je dit niet doet, kan de hond het niet goed verteren en heeft het enkel de functie van ruwe vezel. Je kunt de groenten-en fruitmix aanvullen met rauwe noten en zaden, heel rauw ei, gember, knoflook of andere gezonde extraas. Geef geen druiven, rozijnen, ui en prei en geef spinazie met mate. De pitten van veel vruchten bevatten een stof die giftig is voor een hond, dus geef deze ook niet.

Percentages

BARF

Barf staat voor Biologically Appropriate Raw Food en is gebaseerd op theorie van Ian Billinghurst, een Australische dierenarts. Op www.barfplaats.nl worden de volgende percentages geadviseerd. Deze percentages zijn gebaseerd op Barf, maar zijn aangepast.

40-50% bevleesde botten (gemiddeld bestaande uit 50% vlees en 50% bot)
15-35% spiervlees
15-20% orgaan (waarvan de helft pens, verder hart, lever, nier en evt meer)
0-15% overige  (groenten, fruit, noten, zuivel)

NRV

NRV staat voor Natuurlijk Rauw Voeren. Dit is de vernederlandste term van NRF (Natural Raw Feeding). Bij NRV worden de percentages aangehouden van een prooidier. Deze percentages worden genoemd op www.voernatuurlijk.nl

60%-70% spiervlees
15%-20% bot
15% orgaan (hart, lever nier en eventueel andere organen)
–          Eén of tweemaal per week  vuile penslappen geven
–          Aanvullingen zoals groenten en zuivel zijn niet nodig, mag wel

Bij het zelf samenstellen (beide stromingen) gelden de volgende adviezen:

–          Een hond eet ongeveer 2% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag, pups 5-10%
–          Zorg voor minimaal 4 diersoorten (exclusief vis)
–          Geef ook vette vis, voor de omega 3 vetzuren
–          Geef kleine honden en beginnende honden niet te harde vleesbotten
–          Verwarm vleesbotten nooit
–          Geef geen varkensvlees
–          Geef het liefst biologisch vlees (en eventueel groenten)
–          Een menu hoeft niet elke dag compleet te zijn, maar wel per maximaal 3 weken.

Bronnen

Op www.barfplaats.nl en www.voernatuurlijk.nl kun je meer informatie vinden over het samenstellen van een menu en alles wat daarbij hoort. Als je een menu hebt samengesteld kun je op één van deze forums je menu plaatsen om te kijken of het goed is.

Advertentie

7 reacties »

 1. Beste Meike,
  Wat een nuttige site en wat een werk!! En dat ondanks gezondheidsperikelen….
  Over het toevoegen van fruit en noten heb ik wel een opmerking: een waarschuwing om géén druiven of walnoten toe te voegen. Die zijn in (lichte?) mate giftig voor honden.
  Een van mijn twee vorige honden was er gek op; ze stal ze ook, maar is op den duur ziek geworden. Of het daardoor kwam weet ik wel niet, maar het zekere voor het onzekere nemen is altijd beter.

  Ik ben benieuwd wanneer je vergelijking van KVV verschijnt. Ik geef mijn Pyreneese herdertje Carnibest en soms weer een paar dagen brokken en een enkele keer “groene pens” uit de supermarkt. Haar puppy’s heb ik bij het spenen meteen puppy-melk vermengd met Carnibest gegeven, waarbij de verhouding minder/meer steeds werd aangepast. In de laatste week voor hun verhuizing kregen ze afwisselend Carnibest en in puppy-melk geweekte brokjes. Prachtige puppy’s en stevige drolletjes…

  Succes verder met het verder uitpluizen van al die soorten voer. Ik zou het je niet na kunnen doen!

  Met vriendelijke groet,
  Astrid

  Reactie door Astrid Merckens — juni 16, 2011 @ 10:54 am

  • Hoi Astrid,

   bedankt voor je leuke berichtje. Het is inderdaad heel wat werk! Zeker als de gezondheid niet mee werkt, maar dit is nu mijn ‘werk’, vrijwilligerswerk weliswaar. Het werk is het wel waard, want ik miste goede info over hondenvoer op het internet, je moet echt allerlei sites bezoeken om uit te zoeken hoe het echt zit. En hopelijk is dat dus straks niet meer nodig, en hebben heel veel mensen er wat aan.

   Het is inderdaad goed om dat te vermelden. Er zijn nog meer dingen die je beter niet kunt geven, die zullen er dan ook bij moeten. Ik ken iemand die geeft regelmatig rozijnen, maar die had nog nooit iets gemerkt. Maar jij dus wel. De kvv-vergelijking is in de maak, ik zal een linkje posten zodra hij af is. Wat leuk dat je zelf puppy’s hebt afgespeend op Carnibest (en puppymelk).

   Groetjes Meike

   Reactie door mvdhaak — juni 16, 2011 @ 12:08 pm

 2. Wat een waardevolle informatie staat hier. Ik kwam er helemaal per ongeluk op. Wist niet dat er zoveel verkeerd was aan peperdure voeding. Mijn duitse herder van 3 jaar groot geworden met Royal Canin German Shepard. Op dit moment maak ik met hem de overstap naar vers vlees (Lotgering) Nu nog de zak opmaken dus geef 4 dagen vlees en 3 dagen brokken. Wat een verschil in de hoeveelheid poep.
  Gelukkig vind Moos het allemaal nog goed. Ga alle smaken in de vries stoppen en zoveel mogelijk afwisselen.
  Wat precies kan ik aan bevleesd bot geven, iets dat ik bij de slager kan halen zodat hij goed kan knagen. Ik haal wel eens een groot gerookt bot bij de dierenspeciaalzaak maar daar wordt de ontlasting verschrikkelijk hard van. Al na een paar uur knagen. Ben benieuwd naar uw advies.
  Complimenten met uw website.
  groet van Nelleke

  Reactie door Nelleke — juni 27, 2011 @ 9:47 am

  • Hallo Nelleke,

   Wat scheelt dat he, fijn dat je een tevreden vers voerder bent nu. Wat je precies aan bevleesd bot kunt geven? Nekken en karkas van gevogelte kun je soms bij de slager of op de markt kopen of bestellen. Dat zijn geschikte vleesbotten. Ook hele vissen kun je geven, of bijvoorbeeld zalmkoppen, die kun je soms op de markt bij de visboer krijgen. Bij Lotgering kun je trouwens ook kipkarkas en dergelijke bestellen. De regels wat betreft vleesbotten: – als het vleesbot minder dan 50% vlees bevat, geef er dan spiervlees of kvv bij (bij teveel bot in verhouding met vlees, kan de ontlasting te hard worden, per hond verschilt het hoeveel bot hij goed verdraagd) – als je hond alles zo snel mogelijk naar binnen werkt, wees dan voorzichtig. Kippennekken bijvoorbeeld zelf vasthouden, zodat de hond deze niet in 1 keer kan doorslikken. En blijf er sowieso altijd bij. – geef ze altijd rauw. De gerookte botten zijn niet echt geschikt als hondenvoer, ten eerste is het verhit en ten tweede bevat het veel te veel calcium. Hierdoor wordt de ontlasting inderdaad heel hard en loop je het risico op verstopping. Beter geef je een runderhuid/rahwide knaagstaaf, of gedroogde pens, varkensoren of visjes. Die gaan wel iets sneller op.

   Bedankt voor de complimenten!

   Groetjes Meike

   Reactie door mvdhaak — juni 27, 2011 @ 10:27 am

 3. Hallo Meike,
  Zelf ben ik niet zo’n voorstander van hele zalmkoppen; daar zitten nogal wat scherpe delen in en ik moet er niet aan denken dat zo’n scherp deel in keel of slokdarm komt vast te zitten. Als je vis wilt geven, denk ik eerder aan een hele kleinere vis, wijting e.d. Een kat eet die heel verstandig vanaf de kop naar de staart toe rustig op, dus met de graat mee! Een hond is schrokkeriger en bij eten impulsiever, dus ik neem het risico niet, maar fileer dan grofweg dat visje, knip scherpe stekels af en van de rest maak ik bouillon. Maar ze krijgt maar een enkele keer vis.

  Gentille, mijn Pyreneese herdertje, doet het prima op Carnibest met een enkele keer wat pens erdoor en de ontlasting is niet veel en mooi stevig. In Carnibest zitten geen granen, maar wel een beetje rijst. Volgens mijn DA zijn de meeste brokken/voersoorten niet echt geschikt voor honden met een aanleg voor allergie omdat daar rijst en/of granen inzitten en die zijn vóór bereiding weer in silo’s opgeslagen waar meestentijds ook MIJT in zit….
  Hij verkoopt het zelf wel niet, maar stelt dat voer zonder rijst of granen dan minder goed is dan voer met aardappelen.
  Na deze mededeling ben ik in je hondenbrokvergelijksite gaan zoeken naar brokken met aardappelen. Wat me opviel bij “Taste of the Wildhigh Prairie Canine” is dat er in de bijproducten o.m. TOMAAT zit en m.i. is tomaat voor honden giftig; de vrucht gekookt of niet, maar vooral de plant (nachtschade…).
  Nogmaals, ik vind het werk dat je met dit onderzoek verricht GEWELDIG. Ga zo door!

  Met vriendelijke groet,
  Astrid

  Reactie door Astrid Merckens — juni 27, 2011 @ 11:24 am

  • Hoi Astrid, bedankt!

   Een paar reacties op je opmerkingen: – wat betreft zalmkoppen, dat kan natuurlijk jouw eigen voorkeur zijn of je het wel of niet wilt geven. Zelf geef ik het wel aan mijn hondje, die minder dan 5 kg is en het prima wegkrijgt en graag eet. Voorheen heb ik hele sardien en kabeljauw geprobeerd, maar dat kwam er meteen weer uit. Zalmkop bevalt me het beste qua vis. Ik ben nog niet tegengekomen dat zalmkop problemen gaf. Maar je moet natuurlijk alleen geven waar je je goed bij voelt. – Wat leuk een pyrenees herdertje! Ja, ik heb ook begrepen dat in brokken vaak mijt zit en dat kan problemen geven. Maar ik vraag me af of brokken zonder graan per definitie geen mijt bevatten… – Volgens mij is tomaat een probleem voor sommige honden die niet tegen planten uit de nachtschade-familie komen en voor honden met artrose, maar vaak geeft het geen problemen.

   Groetjes Meike

   Reactie door mvdhaak — juni 27, 2011 @ 11:38 am

 4. goede site veel te lezen ,ja vroeger kon je bij slachthuis verse pens halen soms nog warm moest je ook nakijken of er geen zaken in zitten die er niet in horen,helaas is niet meer zo ,pens die ik hier halen kan zijn stukjes dus niet zo een hele lekkere hap ,mijn toenmalige herdershond was er dol op 1kg per dag maar dat is lang geleden nu brokken in allerlei soorten Cavom heb ik nu voor ze ,alleen de wat oudere poedel heeft er wel moeite mee dus gaar er water over heen ,en zonder groente,nou dan kijken ze mij dom aan willen ze er bij hebben en voor het lekkere krijgen ze dan ook wat vlees uit blik alles in mate want een hond die te dik is heb ik mijn lering uit gehaald! komt niet meer voor ,zo springt mijn poedeltje van 12.5 jaar nog steeds als een hinde en zwemmen lust van zijn leven moet ik ook dimmen want blijft hij gaan achter balletje voor gebit geef ik Plaque off dus ziet er ook nog goed uit van beiden de andere is bijna 10 jaar soortjack rusell

  Reactie door Ingrid Lievaart de Fremery — juli 30, 2013 @ 5:45 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: