De hondenbrokvergelijksite

Richtlijnen

Weet je geen raad met het schema? Dan kun je de volgende richtlijnen gebruiken. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op het lezen en beoordelen van vele websites.

1. vleespercentage

Hoe hoger het vleespercentage hoe beter, een hond is immers een carnivoor. Dit is de belangrijkste criteria. Brokken met een hoog vleespercentage scoren meestal ook goed op de andere criteria. Kijk ook naar de bewerking van het vlees. Aan vers vlees heeft een hond meer (hogere biologische waarde) dan gedroogd of vlees in meelvorm, maar van vers vlees verdampt veel vocht en blijft er uiteindelijk minder vlees in de brok over. Wanneer er bijvoorbeeld 60% vers vlees wordt gebruikt, zal hier maar zo’n 20% van overblijven.

2. Soort vlees

Afhankelijk van bijvoorbeeld allergie bij je hond, kun je diersoorten vermijden. Verschillende diersoorten hebben een verschillende biologische waarde, van hoog naar laag: (ei)-vis-gevogelte-varken-rund.

3. Graanpercentage

Een hond heeft geen granen nodig. Een brok moet als hoofdbestanddeel vlees hebben, veel granen zijn dus niet nodig in een brok. Daarnaast is het soort graan en de kwaliteit van de granen belangrijk. Hele granen zijn beter dan graanafval zoals maisgluten en tarwegluten. Granen hebben een lagere biologische waarde dan vlees, een relatief groot deel kunnen ze dus niet gebruiken.

4. Soort graan

Sommige honden hebben een allergie voor granen, als je dit weet van je hond kun je (bepaalde) granen vermijden. Er wordt door sommige bronnen gezegd dat granen een belasting zijn voor het lichaam, het gaat dan vooral om lastig verteerbare granen. Het lastigst verteerbaar is tarwe. Rijst is een makkelijk verteerbare graansoort en geeft dan ook minder vaak problemen.

5. 1e vijf ingredienten

De 1e vijf ingredienten geven een beeld van de kwaliteit van het voer. Echter om dit goed te beoordelen moeten alle ingredienten bekeken worden. Bij de 1e vijf ingredienten dienen zoveel mogelijk dierlijke ingredienten te zitten. Ook kun je zien in wat voor vorm het vlees in de brok is gestopt, bijvoorbeeld kippenmeel (gedroogde en gemalen kip inclusief karkas en eventueel organen), kippenvleesmeel (gedroogde en gemalen kippenvlees, enkel spiervlees) of verse kip.

6. Opvallend

Hier staan opvallende kenmerken van de brok. Omdat het schema nog niet af is, is dit niet compleet. Hier staat bijvoorbeeld aangegeven of de brok hypoallergeen is (vrij van bekende allergenen zoals rund en tarwe) en opvallende zaken in de gegarandeerde analyse zoals een hoog percentage ruwe vezel. (ruwe vezel wordt niet verteerd door de hond en een hoog percentage kan leiden tot veel en dunnere ontlasting)

7. Afkomst vlees

Biologisch vlees is het gezondst voor de hond, omdat je dan zeker weet dat er bijvoorbeeld geen antibiotica of groeihormonen inzitten. Bovendien hebben biologische dieren een beter leven gehad dan dieren in de bio-industrie. Scharrelvlees is daarna het meest diervriendelijk, dieren hebben meer ruimte en in sommige gevallen kunnen ze naar buiten. Voor een klein overzicht van de vergelijking van dierenwelzijn in bio-industrie, scharrelvlees en biologisch: http://www.dierenbescherming.nl/diervriendelijk-consumeren-keurmerken

8. Chemische toevoegingen

Sommige fabrikanten maken gebruik van chemische toevoegingen zoals chemische anti-oxidanten, kleur-, geur- en smaakstoffen of bindmiddelen. Dit is natuurlijk niet gezond voor een hond. Als er geen chemische toevoegingen inzitten, kunnen er nog steeds wel chemische conserveringsmiddelen in de grondstoffen zitten of bespoten granen/groenten in de brok zitten.

9. Aanbevolen hoeveelheid

Dit is een indicatie hoeveel de hond moet krijgen in vergelijking met andere brokken.

10. Prijs per kilo

Dit spreekt wel voor zich hoop ik 🙂

Advertentie

18 reacties »

 1. Ga zo door, voer zelf Pro-plan.
  Ik ben benieuwd naar de resultaten van je onderzoek.
  Hier hebben we wat aan, het is nooit te laat om te veranderen als het om de gezondheid gaat van je hond.

  Vr.gr. Griet

  Reactie door G.Moerman — juli 10, 2010 @ 5:36 am

 2. Op dit moment voer ik 50/50 ‘morgends vers-natuur ‘savonds brokjes Nutro lams rijst. Weet niet of dit een gezonde brok is !

  Reactie door Helga — augustus 10, 2010 @ 3:48 pm

 3. ik heb mijn hond eerst naturis brokken gegeven,maar diegene waar we die gingen halen zei dat hij die niet meer verkocht,omdat er granen in zouden zitten en nu heeft hij mijn man een zak chow dog brokken meegegeven(niet goed kon ik ze terug brengen)wat is dit van een brok?

  Reactie door irene meessen — september 26, 2010 @ 1:51 pm

  • Chow Dog: Granen (min. 4% volkoren granen, min. 4% rijst), Vlees en dierlijke bijproducten (min. 14% vlees, min, 4% kip), plantaardige eiwitextracten, Olin en vetten, Plantaardige bijproducten (min. 0,5% bietenpulp), Mineralen, Groenten (min. 0,5% cichorei). Ik vind het geen goede brok. Naturis vind ik qua ingredienten beter, het bevat meer vlees en betere granen. Deze brok bevat voornamelijk plantaardige ingredienten.

   Reactie door mvdhaak — september 26, 2010 @ 5:16 pm

 4. Wie kan mij vertellen of kenels
  favourite puppy en junior premium brokken goed zijn voor een puppy
  hond het betreft een boomerhondje van 4 maanden oud wou hem deze brokken wel geven maar kan er verder weinig over vinden wat er allemaal in zit Rieks

  Reactie door rieks — oktober 25, 2010 @ 6:01 pm

  • Hoi Rieks, ik ken de brok niet die je noemt. Waarom zou je dat willen geven? Je kunt ook voor een brok kiezen waarvan je wel weet wat erin zit.

   Reactie door mvdhaak — oktober 26, 2010 @ 4:42 pm

   • We hebben namelijk ook nog twee
    afghaanse windhonden waarvan de een
    brokken heeft mee gekregen van de fokker toen we die hebben gekocht
    en die zij dat het een goede brok
    ik heb een site gevonden waar het opstond maar veel verschil met een andere goede brok zit er ook niet in het is zowat allemaal hetzelfde
    maar bedankt voor de reactie

    Reactie door rieks — november 9, 2010 @ 7:00 pm

 5. Helga begon er ook al over: Nutro Choice.
  Kunnen jullie deze brok ook in t schema verwerken?
  Alvast bedankt

  Reactie door Stoet — november 6, 2010 @ 3:32 am

  • Op dit moment ligt het even stil ivm langdurige ziekte. Nutro wordt vaker naar gevraagd, dus die komt er nog bij. Het komt alleen niet op deze site, maar straks op de nieuwe. Dat kan nog wel een half jaar duren voor die klaar is, maar als ik straks weer energie heb, stop ik die liever in de nieuwe site.

   Op 06-11-10 heeft

   Reactie door mvdhaak — november 6, 2010 @ 10:14 am

   • Bedankt in ieder geval voor je reactie en beterschap!

    Reactie door Stoet — november 6, 2010 @ 6:36 pm

 6. hoi
  had een vraag de mijne eet lucky dog maar ik zag net dat het chemische dingen in zitten tot in hoever is het slecht voor me old english bulldog en wat is beter geperst of krokant brokjes zou je evt.kunne uitzoeken wat het gezondse betaalbaare voer is

  gr melissa

  Reactie door melissa — januari 6, 2011 @ 1:50 am

  • Smuldier is het gezondste goedkope voer, bij de supermarkt vaak in het vriesvak te vinden.

   Naturis is het goedkoopst van de brokken zonder chemische anti-oxidanten, extra plantaardige eiwitten en tarwe, en met dierlijke vetten (geen plantaardige).

   -origineel bericht- Onderwerp: [De hondenbrokvergelijksite] Reactie: “Richtlijnen”

   Reactie door mvdhaak — januari 6, 2011 @ 8:41 am

 7. wij hebben een shih tzu van 7 maanden, ze is s’avonds nog niet zindelijk, ze krijgt pedigree pal,
  ik las nu op jouw site dat er veel zout in zit, en inderdaad na het eten drink ze ook meer. Welk voer is nu echt goed om haar te geven? De prijs maakt me niet uit, liefst wel een brok.

  Reactie door rodenhuis — maart 8, 2011 @ 6:48 pm

 8. Hallo.
  Ik zou heel graag willen weten of Forza10 aduld Medium 25/12 Vis een goeie brok is.
  Vriendelijke groet,
  Thea

  Reactie door Thea van der Voort — juni 30, 2011 @ 5:47 pm

 9. Beste,
  Ik zou graag willen weten of de merken van fabrikant Vobra goed hondenvoer is voor een grote hond.
  Carocroc, impress your Dog en Casa-Fera. En welke van de drie kan ik dan het beste kiezen.

  Reactie door Eline Franssen — augustus 16, 2020 @ 11:55 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: